Опит за измама, възползвайки се от нещастието на украински бежанци, разкриха

...
Опит за измама, възползвайки се от нещастието на украински бежанци, разкриха
Коментари Харесай

Измамница събира пари за украински бежанци-фантоми

Опит за машинация, възползвайки се от нещастието на украински бежанци, разкриха доброволци. Млада жена от Долна Митрополия е разгласила подправен апел за подпомагане. В него твърди, че е настанила в дома си семейство бежанци, които имат потребност от помощ, в това число и пари.

Призивът за помощ е бил публикуван в една от най-големите групи с доброволци във Facebook с над 62 000 души. В обявата млада жена твърди, че при нея живее семейство бежанци, които се нуждаят от облекла, обувки, хранителни артикули и пари. По-късно обаче хората в групата се усъмнили и ревизирали авторката на апела. Оказало се, че апелът е подправен. Нещо повече - дамата изпращала свалени от интернет фотоси на деца, за които тя твърди, че са от фамилията украинци, съобщи Българска национална телевизия.

Проверка демонстрира, че няма бежанци, настанени в Долна Митрополия.

Зов за помощ, който на пръв взор от началото на войната наподобява нормален, се е появил в групата " Помощ за украинските бежанци " при започване на март. По-късно в мнения авторката на обявата - Елеонора от Долна Митрополия, афишира, че фамилията ще бъде преместено в София, само че ще им трябват джобни. Това усъмнило хора от групата, които избират да запазят анонимност.

" Друга жена се свърза с мен и сподели, че има подозрения, че тази жена лъже. Веднага в обявата ѝ написах, че няма нищо да бъде изпратено до момента в който не се разнищи казусът и от там започнахме да разнищваме случая, като се оказа, че тази жена ни лъже ", споделя администраторка на групата.

Съмненията се удостоверили, когато доброволка помолила дамата да ѝ изпрати фотоси на децата. Получената проверила в интернет.

Оказало се, че фотографията е свалена от уебсайт със публикация за закрит дом " Майка и дете ".

" Тя си изтри обявата по-късно, когато казахме, че всичко е подправено, че тя лъже ", добавя администраторката.

От Община Долна Митрополия обявиха пред националната телевизия, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци.

Елеонора продължава да твърди, че фамилията към момента е при нея и имат потребност от артикули и облекла за децата и майката. 

Проверка в община Долна Митрополия сподели, че в града няма настанено нито едно семейство украински бежанци.

Случаи като този обаче не би трябвало да отхвърлят хората да подаряват.От фондация " За положителното " поучават всеки, който желае да помогне да проверявa на кого подава ръка.

Единият вид е да работят с доказани ситуационни центрове, на които имат доверие, с организации, на които имат доверие или в действителност да имат някакъв персонален контакт, доказан контакт с хора, които оказват помощ, изясни Кремена Кунева - ръководител на Фондация " За положителното ".

Именно персонален контакт търсят към този момент админите на групата " Помощ за украинските бежанци ", с цел да са сигурни, че всички помощи в действителност стигат до в действителност нуждаещи се.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР